Διαδικτυακή έκδοση της κοινότητας των Ιησουιτών στην Ελλάδα / ISSN 2945-1736

ΕΙΔΗΣΕΙΣΑύξηση των περιστατικών βίας και διώξεων κατά των χριστιανών στην Ινδία

Αύξηση των περιστατικών βίας και διώξεων κατά των χριστιανών στην Ινδία

Αύξηση των περιστατικών βίας και διώξεων κατά των χριστιανών στην Ινδία

Μέγεθος Κειμένου-+=

Μια ομάδα παρακολούθησης που παρακολουθεί τη βία που διαπράττεται κατά των χριστιανών στην Ινδία δημοσίευσε μια μελέτη που καταγράφει 161 τέτοια εγκλήματα κατά τις πρώτες 75 ημέρες του 2024. Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να υποτιμούν τον αριθμό των εγκλημάτων και των πράξεων δίωξης που διαπράττονται κατά των χριστιανών στην Ινδία, σύμφωνα με τον A.C. Michael, καθολικό και συντονιστή του Ενωμένου Χριστιανικού Φόρουμ (UCF), το οποίο δημοσίευσε την έκθεση.

“Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται μόνο στις καταγγελίες που καταγράφονται στον αριθμό δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για την καταγγελία περιστατικών αντιχριστιανικής βίας. Οι πραγματικοί αριθμοί θα είναι σίγουρα πολύ περισσότεροι”, δήλωσε ο Michael στο Catholic News Agency στις 27 Μαρτίου. “Αισθανόμαστε απογοητευμένοι που παρά την καταγραφή και τη δημοσιοποίηση των συγκλονιστικών στοιχείων σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κυβέρνηση ούτε έγινε κάποια προσπάθεια να περιοριστεί ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός των βίαιων περιστατικών”, δήλωσε.

Σχεδόν στο ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων περιπτώσεων, ο λόγος που δόθηκε για την ευθανασία ήταν η πολυπαθολογία και όχι η ανίατη ασθένεια, κατά την οποία οι ασθενείς πάσχουν από μια σειρά από ενοχλήσεις όπως απώλεια όρασης ή ακοής, αρθρίτιδα και ακράτεια. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν πέθαιναν από τις ασθένειές τους. Σε περισσότερο από το 75% των περιπτώσεων, ως λόγος για να προχωρήσει η ευθανασία αναφερόταν ένας συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής ταλαιπωρίας.

Κατηγοριοποιώντας τα 161 περιστατικά, ο Michael απαρίθμησε 71 περιπτώσεις κράτησης/συλλήψεων από την αστυνομία, 18 περιστατικά κοινωνικού εξοστρακισμού, 72 περιπτώσεις σωματικής βίας, 15 περιπτώσεις εξαναγκαστικού “επαναπροσηλυτισμού”, ένα περιστατικό σφράγισης εκκλησίας και ένα άλλο κατά το οποίο πυρπολήθηκε μια εκκλησία, με τη βία του όχλου να αποτελεί μέρος των περισσότερων από αυτά τα περιστατικά.

Η βία και οι διώξεις κατά των χριστιανών της μειονότητας, οι οποίοι αποτελούν μόλις το 2,3% των 1,41 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Ινδίας (σχεδόν το 80% των οποίων είναι ινδουιστές), αυξάνονται σταθερά από τότε που το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) ανέβηκε στην εξουσία υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Narendra Modi μετά τη νίκη του στις εθνικές εκλογές του 2014. Τον Μάιο του 2019, το BJP επανεξελέγη με αυξημένη πλειοψηφία.

Το UCF είχε καταγράψει μόνο 147 περιστατικά βίας κατά των χριστιανών το 2014, δήλωσε ο Michael. Ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε σε 731 το 2023.

Η ανακοίνωση του UCF υπογράμμισε επίσης τη θυματοποίηση των χριστιανών στο κρατίδιο Chhattisgarh της κεντρικής Ινδίας, που κυβερνάται από το BJP, το οποίο ανέφερε “περιστατικά με δικαιώματα ταφής με αξιοπρέπεια που στερούνται οι χριστιανικές οικογένειες”. “Το Chhattisgarh, μια πολιτεία που είναι γνωστή για τον κοινωνικό εξοστρακισμό των χριστιανών, είναι η Νο 1 κορυφαία πολιτεία σε επιθέσεις εναντίον χριστιανών με 47 περιστατικά αναφερόμενης βίας”, επισήμανε το UCF. “Στους χριστιανούς απαγορεύεται η πρόσβαση σε νερό από τα κοινοτικά πηγάδια του χωριού. Δυστυχώς, ακόμη και οι νεκροί χριστιανοί δεν γλιτώνουν, καθώς σε πολλούς αρνήθηκαν την ταφή σύμφωνα με τα χριστιανικά τελετουργικά. Οι τοπικοί [ινδουιστές φονταμενταλιστές] χωρικοί απειλούν να αποτεφρώσουν τα πτώματα ως τελική πράξη επαναπροσηλυτισμού”, κατήγγειλε η UCF. Όμως, τόνισε ο Michael, οι Χριστιανοί στο Chhattisgarh αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας.

Η ανακοίνωση του UCF υπογράμμισε επίσης τις διώξεις των χριστιανών στο βόρειο Uttar Pradesh, που κυβερνάται από το BJP, το οποίο έχει πληθυσμό 231 εκατομμυρίων και “κατατάσσεται στη δεύτερη θέση [μεταξύ] των πολιτειών όπου οι Ινδοί πολίτες διώκονται για την άσκηση του χριστιανισμού”.

“Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για κρατική παρενόχληση των χριστιανών σε αυτή την πολιτεία, καθώς η αστυνομία καταθέτει ψευδείς ισχυρισμούς για προσηλυτισμό εναντίον των ιερέων ακόμη και για προσευχή σε πάρτι γενεθλίων και άλλες κοινωνικές συγκεντρώσεις. Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας του UCF έχει καταγράψει πάνω από 30 περιστατικά συλλήψεων και κρατήσεων ιερέων βάσει του νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας του UP”, σημειώνει το Χριστιανικό Φόρουμ.

Τα στοιχεία του UCF δημοσιεύθηκαν την παραμονή της Εθνικής Ημέρας Προσευχής στις 22 Μαρτίου, την οποία ζήτησε η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων της Ινδίας (CBCI) λόγω των αυξανόμενων βιαιοτήτων κατά των χριστιανών και της θρησκευτικής πόλωσης στη χώρα. Χιλιάδες εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποίησαν ειδικές προσευχές την ημέρα αυτή με ειδικές ιερές ώρες, ροζάρια και Δρόμους του Σταυρού ως απάντηση στην έκκληση της CBCI για “ειρήνη και αρμονία”.

Εν τω μεταξύ, η ετήσια έκθεση 2023 της Επιτροπής Θρησκευτικής Ελευθερίας της Ευαγγελικής Κοινότητας της Ινδίας εξέφρασε την αγωνία της για “την ανησυχητικά απότομη αύξηση του αριθμού των βίαιων περιστατικών κατά της χριστιανικής κοινότητας”. Ο ινδικός πολιτικός μηχανισμός, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και το σύστημα δικαιοσύνης, ειδικά σε επίπεδο χωριών και μικρών πόλεων, έχουν βρεθεί ανεπαρκείς και αργές στις αντιδράσεις τους, παρά τις επείγουσες εκκλήσεις για βοήθεια από τα θύματα, τους εκκλησιαστικούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών”, καταγγέλλεται στην έκθεση.

Πηγή: https://www.catholicnewsagency.com/