Διαδικτυακή έκδοση της κοινότητας των Ιησουιτών στην Ελλάδα / ISSN 2945-1736

ΕΙΔΗΣΕΙΣΓαλλία: Έκρηξη στις βαπτίσεις ενηλίκων - πάνω από 7.000 νέοι καθολικοί το...

Γαλλία: Έκρηξη στις βαπτίσεις ενηλίκων – πάνω από 7.000 νέοι καθολικοί το Πάσχα

Γαλλία: Έκρηξη στις βαπτίσεις ενηλίκων – πάνω από 7.000 νέοι καθολικοί το Πάσχα

Μέγεθος Κειμένου-+=

7.135 ενήλικες θα βαπτιστούν φέτος το Πάσχα, 31% περισσότεροι από πέρυσι. Αυτή η απότομη αύξηση του αριθμού των βαπτίσεων παρατηρείται στη συντριπτική πλειονότητα των επισκοπών: 10 από αυτές θα έχουν διπλάσιο αριθμό βαπτίσεων σε σχέση με πέρυσι και 21 θα έχουν αύξηση μεταξύ 50% και 100%. Ενώ η πανδημία προκάλεσε μια μικρή πτώση στον αριθμό των βαπτίσεων, από το 2021 παρατηρείται μια σταθερή αύξηση. “Αυτό που βλέπουμε μετά την πανδημία δεν είναι απλώς μια ανάκαμψη, αλλά μια ουσιαστική τάση”, εξηγεί η Catherine Chevalier, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας για την Κατήχηση στη Σύνοδο των Επισκόπων της Γαλλίας.

Η δεύτερη διαπίστωση της έρευνας του CEF είναι ότι η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των κατηχουμένων αφορά τους νέους. Ενώ εδώ και πολλά χρόνια όλο και λιγότερα παιδιά βαπτίζονται στη Γαλλία πριν από την ηλικία των τριών ετών, παρατηρούμε αύξηση της ζήτησης για βαπτίσεις στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών. Αντιπροσωπεύουν το 36% των κατηχουμένων, από 23% πριν από την πανδημία, μια αύξηση περίπου 150% σε πέντε χρόνια. Και η ηλικιακή ομάδα 26-40 ετών, η οποία παραμένει η πολυπληθέστερη, έχει επίσης αυξηθεί κατά 50% κατά την ίδια περίοδο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νεοβαπτισμένων χριστιανών μεγάλωσε σε παραδοσιακές χριστιανικές οικογένειες (61%). Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι προέρχονται από “οικογένειες χωρίς θρησκεία” αυξάνεται σημαντικά. Φέτος, αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των ενήλικων κατηχουμένων. Οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλες θρησκείες, κυρίως από το Ισλάμ (5% φέτος έναντι 3% το 2023). “Τα στοιχεία αυτά μας αναγκάζουν να προβληματιστούμε σχετικά με την υποστήριξη που παρέχουμε, σε μια εποχή που οι άνθρωποι γνωρίζουν όλο και λιγότερα για τα βασικά στοιχεία της πίστης”, σχολιάζει η Catherine Chevalier.

Τα προφίλ των κατηχουμένων είναι ποικίλα: όπως και το 2023, οι άνθρωποι από τη λεγόμενη εργατική τάξη είναι οι περισσότεροι (38% εργάτες, τεχνικοί ή υπάλληλοι). Οι φοιτητές αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των βαπτισθέντων. Οι γυναίκες (62%) είναι περισσότερες από τους άνδρες (38%), μια σταθερά. Η τάση που παρατηρήθηκε πέρυσι στις αγροτικές περιοχές επιβεβαιώνεται επίσης, με το 29% των ενήλικων κατηχουμένων να ζουν σε αγροτικές περιοχές. “Η ζωτικότητα είναι παρούσα σε όλες τις περιοχές και δεν αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό μόνο των αστικών περιοχών”, σημειώνει ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας κατήχησης της CEF. Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει η CEF, το 2024, οι τρεις επαρχίες με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι η Besançon, η Dijon και η Clermont, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο αγροτικές.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τρίτο όλων των θανάτων από ευθανασία αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Συνολικά 89 άτομα έλαβαν θανατηφόρες ενέσεις αποκλειστικά και μόνο λόγω των ψυχιατρικών τους καταστάσεων ή νοητικών διαταραχών όπως η άνοια.

Μεταξύ των τρόπων με τους οποίους μπορεί να ανακαλυφθεί η χριστιανική πίστη, η έρευνα εξετάζει την επιρροή της θρησκευτικής κληρονομιάς: για το 32% των ομάδων κατήχησης, η κληρονομιά (αρχιτεκτονική γενικά, βιτρό, αγάλματα κ.λπ., αλλά και το θυμίαμα, η σιωπή των εκκλησιών, οι διαδρομές προσκυνήματος κ.λπ.) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία μεταστροφής τους που τους οδήγησε να ζητήσουν το βάπτισμα. Η ομορφιά των μνημείων, οι θρησκευτικοί πίνακες και η μουσική… Μια άλλη διάσταση αναδύεται κατά τη διάρκεια της έρευνας, σημειώνει η CEF, συνοψίζοντάς την στα λόγια μιας νεαρής 24χρονης: “Οι νεότερες γενιές αναζητούν το όμορφο, το ιερό. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι που έχω δει γύρω μου”.

Εκτός από τους ενήλικες άνω των 18 ετών, η έρευνα της CEF δείχνει επίσης σημαντική αύξηση των βαπτίσεων μεταξύ των εφήβων ηλικίας 11 έως 17 ετών, με μέση αύξηση 50% στη Γαλλία – περισσότεροι από 5.000 έφηβοι κατηχούμενοι στις 68 επισκοπές που απάντησαν στην έρευνα.

Πηγή: https://www.la-croix.com/