Διαδικτυακή έκδοση της κοινότητας των Ιησουιτών στην Ελλάδα / ISSN 2945-1736

ΕΙΔΗΣΕΙΣΝομοσχέδιο του Χονγκ Κονγκ απειλεί το μυστηριακό απόρρητο της εξομολόγησης

Νομοσχέδιο του Χονγκ Κονγκ απειλεί το μυστηριακό απόρρητο της εξομολόγησης

Νομοσχέδιο του Χονγκ Κονγκ απειλεί το μυστηριακό απόρρητο της εξομολόγησης

Μέγεθος Κειμένου-+=

Μια ομάδα 13 ακτιβιστών και τριών οργανώσεων υπέγραψε στις 13 Μαρτίου μια δήλωση με την οποία εκφράζει “βαθιές και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας ή της ελευθερίας των πεποιθήσεων στο Χονγκ Κονγκ” εάν οι νομοθέτες εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Οι ανησυχίες των ακτιβιστών επικεντρώνονται στη ρήτρα 12 του νομοσχεδίου, η οποία αναφέρει ότι εάν οι πολίτες γνωρίζουν ότι ένα άλλο πρόσωπο “διέπραξε, διαπράττει ή πρόκειται να διαπράξει αδίκημα”, πρέπει να αποκαλύψουν τις πληροφορίες σε αστυνομικό ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης 14 ετών.

Η δήλωση της 13ης Μαρτίου, η οποία οργανώθηκε από τον Βρετανό ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Benedict Rogers και την εξόριστη ακτιβίστρια του Χονγκ Κονγκ Frances Hui, ανέφερε: “Ενώ ένας ιερέας μπορεί να ενθαρρύνει έναν μετανοημένο που έχει διαπράξει ένα σοβαρό έγκλημα να εξομολογηθεί το έγκλημα αυτό στις αρχές, ο ιερέας δεν μπορεί να το καταγγείλει ο ίδιος και δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος επειδή άκουσε αυτή την εξομολόγηση”.

“Το να εξαναγκάζεται ένας ιερέας να αποκαλύψει τι έχει ειπωθεί κατά την εξομολόγηση, παρά τη θέληση και τη συνείδησή του και κατά πλήρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του ατόμου που εξομολογείται, αποτελεί πλήρη παραβίαση του άρθρου 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως εκ τούτου είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να καταδικαστεί από ανθρώπους με συνείδηση όλων των θρησκειών και μη σε όλο τον κόσμο”.

Οι υπογράφοντες απηύθυναν έκκληση στον Πάπα Φραγκίσκο και σε άλλους παγκόσμιους θρησκευτικούς ηγέτες να υπερασπιστούν τη θρησκευτική ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ και να συνηγορήσουν κατά της νέας νομοθεσίας για την ασφάλεια.

Το 2019, ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε τη δημοσίευση ενός σημειώματος που υπογραμμίζει την απόλυτη δέσμευση της Εκκλησίας να υπερασπιστεί το μυστηριακό απόρρητο της εξομολόγησης, το οποίο απαιτεί από τους ιερείς που ακούνε εξομολογήσεις να τηρούν απόλυτη εχεμύθεια σχετικά με τις αμαρτίες που εξομολογούνται οι μετανοούντες.

Το Χονγκ Κονγκ φιλοξενεί περίπου 392.000 καθολικούς σε έναν συνολικό πληθυσμό άνω των 7 εκατομμυρίων. Ο καρδινάλιος Stephen Chow Sau-yan, ο οποίος ηγείται της επισκοπής του Χονγκ Κονγκ από το 2021, δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει δημοσίως το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζοντας στους ντόπιους καθολικούς το καθήκον τους να είναι καλοί πολίτες, όπως διδάσκει η Εκκλησία, ο επίσκοπος Chow αναγνώρισε επίσης με ειλικρίνεια τις εντάσεις και τα προβλήματα με τις κρατικές αρχές και δήλωσε ότι ο διάλογος “δεν σημαίνει υποκλίσεις”.

Το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια είναι γνωστό ανεπίσημα ως νομοθεσία του “άρθρου 23”, ως αναφορά σε μια διάταξη του βασικού νόμου του Χονγκ Κονγκ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1997, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε την περιοχή στην Κίνα. Το άρθρο 23 του βασικού νόμου αναφέρει ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ “θεσπίζουν από μόνες τους νόμους για την απαγόρευση κάθε πράξης προδοσίας, απόσχισης, εξέγερσης [και] ανατροπής” κατά της κυβέρνησης της Κίνας. Μια προσπάθεια εφαρμογής του άρθρου εγκαταλείφθηκε μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες το 2003. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ προκάλεσε νέες μαζικές διαδηλώσεις το 2019-20 αφού προσπάθησε να περάσει νομοθεσία που θα επέτρεπε την απέλαση πολιτικών κρατουμένων στην ηπειρωτική Κίνα για να δικαστούν.

Σε δήλωσή του στις 7 Μαρτίου με την οποία ανακοίνωσε τη δημοσίευση του νέου νομοσχεδίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ John Lee Ka-chiu δήλωσε ότι τόσο η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ όσο και το Νομοθετικό Συμβούλιο, το μονοθεματικό νομοθετικό σώμα της πόλης, θα πρέπει “να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση της θέσπισης της νομοθεσίας το συντομότερο δυνατό”.

Ο Lee είχε δηλώσει προηγουμένως στα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ ότι θα θεσπίσει νέα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές κατά του Πεκίνου και τους διαδηλωτές υπέρ της ελευθερίας του λόγου στο Χονγκ Κονγκ και να εμποδίσει τις τοπικές πολιτικές ομάδες να συνεργαστούν με ξένες κυβερνήσεις.

Μετά την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας το 2020, εξέχουσες προσωπικότητες υπέρ της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα των καθολικών μέσων ενημέρωσης Jimmy Lai, συνελήφθησαν, γεγονός που δημιούργησε φόβους ότι στο στόχαστρο θα μπορούσαν να βρεθούν και ειλικρινείς θρησκευτικοί ηγέτες όπως ο καρδινάλιος Joseph Zen Ze-kiun.

Όταν ο συνταξιούχος επίσκοπος του Χονγκ Κονγκ συνελήφθη τον Μάιο του 2022, αρχικά κρατήθηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης σύμπραξης με ξένους πράκτορες. Αλλά τελικά κατηγορήθηκε μόνο για την παράλειψη να καταχωρίσει ένα ανθρωπιστικό ταμείο μέσω των κατάλληλων διαύλων.

Τον Νοέμβριο του 2022, ένα δικαστήριο καταδίκασε και επέβαλε πρόστιμο στον Zen επειδή δεν καταχώρησε επίσημα το ταμείο που βοηθούσε τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας ως κοινωνία.

Πηγή: https://www.pillarcatholic.com/