Διαδικτυακή έκδοση της κοινότητας των Ιησουιτών στην Ελλάδα / ISSN 2945-1736

ΕΙΔΗΣΕΙΣΟι έγγαμοι ιερείς δεν είναι απάντηση στην κρίση των κλήσεων, λέει ο...

Οι έγγαμοι ιερείς δεν είναι απάντηση στην κρίση των κλήσεων, λέει ο καρδινάλιος για τον κλήρο

Οι έγγαμοι ιερείς δεν είναι απάντηση στην κρίση των κλήσεων, λέει ο καρδινάλιος για τον κλήρο

Μέγεθος Κειμένου-+=

Η αληθινή μαρτυρία της πίστης είναι η απάντηση στη μείωση των κλήσεων στην Ιρλανδία, όχι οι παντρεμένοι ιερείς, επέμεινε ο καρδινάλιος του Βατικανού για τον κλήρο.

Ο καρδινάλιος Lazzaro You Heung-sik, επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου για τον Κλήρο, δήλωσε στην εφημερίδα The Irish Catholic ότι υπάρχουν κάποιοι που ζητούν τον τερματισμό της απαγόρευσης του γάμου των ιερέων, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να προωθήσουν την ιεροσύνη στις ίδιες τους τις οικογένειες.

Στο πλαίσιο του ότι ο γάμος αποτελεί απάντηση στην κρίση των κλήσεων, ο καρδινάλιος You επεσήμανε την Ορθόδοξη Εκκλησία – όπου επιτρέπεται και οι κλήσεις έχουν επίσης μειωθεί. Είπε χαρακτηριστικά: “Αν ήταν έτσι, πάρτε για παράδειγμα την Ορθόδοξη Εκκλησία, θα ευημερούσε όσον αφορά τις κλήσεις, αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Λέω στους λαϊκούς πιστούς να κάνουν περισσότερα παιδιά και να προωθήσουν τις κλήσεις στις οικογένειές τους και μεταξύ των παιδιών τους.

“Δεν θέλω να προκαλέσω αντιπαράθεση προφανώς, αλλά υπάρχουν εκείνοι που φωνάζουν δυνατά, οι φωνές τους είναι αρκετά δυνατές στο δημόσιο φόρουμ, και δεν θα έκαναν βήμα για να ενθαρρύνουν τον γιο τους ή την κόρη τους να ακολουθήσει την αφιερωμένη στον Θεό ζωή”.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο υπάρχει μια σημαντική προσπάθεια για την αύξηση των κλήσεων στην ιεροσύνη των επισκοπών της Ιρλανδία, η οποία διεξάγεται από το Συμβούλιο για τις κλήσεις της Ιρλανδικής Συνόδου των Επισκόπων.

Όσον αφορά στη συνοδική διαδικασία και στον ρόλο των ιερέων και του κλήρου σε μια Εκκλησία που αντιμετωπίζει ραγδαία μεταβαλλόμενους καιρούς, ο καρδινάλιος You είπε ότι “η Εκκλησία δεν περιορίζεται σε επισκόπους, ιερείς ή θρησκευόμενους άνδρες ή γυναίκες, αλλά περιλαμβάνει επίσης τους λαϊκούς, και τις οικογένειες και μαζί αποτελούμε την Εκκλησία και μαζί προχωρούμε μπροστά… Όλοι έχουμε διαφορετικούς ρόλους, αλλά είμαστε όλοι χριστιανοί, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι καλούμαστε να ζήσουμε τον λόγο του Θεού. Τι σημαίνει αυτό να ζούμε τον λόγο του Θεού; Σημαίνει να αγαπάμε τον Θεό και να αγαπάμε τον πλησίον μας. Αυτή είναι η συνοδική Εκκλησία”.

Συνέχισε λέγοντας: Κανένας χριστιανός δεν είναι ξένος στην Εκκλησία, είναι η Εκκλησία μας, όλοι μας είμαστε παιδιά του Θεού. Η Εκκλησία της Ιρλανδίας είχε μια θαυμάσια ιστορία από πολλές απόψεις και έτσι βάζοντας τα πάντα σε ένα πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα του παρελθόντος μας και το πού βρισκόμαστε σήμερα, πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να βαδίσουμε μαζί.

“Και έτσι, η απόφαση των επισκόπων να αφιερώσουν αυτό το έτος προσευχής στις κλήσεις για την επισκοπική ιερωσύνη είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία, για εμάς είναι σημαντικό να προσευχόμαστε, αλλά μια πραγματική ζωή προσευχής είναι μια ζωή που δίνει μαρτυρία. Έτσι, το μήνυμά μου προς τους επισκόπους, τους ιερείς, τους διακόνους και τους ιεροσπουδαστές είναι ότι έχουμε την ευθύνη να δώσουμε μαρτυρία για τον Χριστό… Όταν οι νέοι δουν τη μαρτυρία, την ομορφιά, το δώρο, το μεγαλείο που είναι η ιεροσύνη, τότε με τη σειρά τους θα προσελκυστούν από αυτή την αυθεντική μαρτυρία”, είπε ο καρδινάλιος You και πρόσθεσε: “Είμαι πεπεισμένος ότι αν εμείς ως χριστιανοί ζούσαμε τον λόγο του Θεού συγκεκριμένα, θα είχαμε άνθηση των κλήσεων”.

Τα σχόλια του καρδινάλιου διατυπώθηκαν καθώς ορισμένα ανώτερα στελέχη του Βατικανού ζήτησαν να επανεξεταστεί η αγαμία του κλήρου. Νωρίτερα φέτος, ένας γραμματέας της Ποντιφικής Συνόδου για τη Διδασκαλία της Πίστεως ζήτησε να καταστεί η αγαμία προαιρετική.

Το ζήτημα της υποχρεωτικής αγαμίας δεν θα εξεταστεί στις συνοδικές συζητήσεις του Οκτωβρίου αυτού του έτους, δήλωσε ο καρδινάλιος Mario Grech την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Βατικανό ανακοίνωσε ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με θέματα όπως οι διακόνισσες και τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ.

Πηγή: https://www.irishcatholic.com/