Διαδικτυακή έκδοση της κοινότητας των Ιησουιτών στην Ελλάδα / ISSN 2945-1736

ΕΙΔΗΣΕΙΣΣιέρα Λεόνε: Καθολικοί ηγέτες και μοναχές διασώζουν παιδιά από τη σεξουαλική βία

Σιέρα Λεόνε: Καθολικοί ηγέτες και μοναχές διασώζουν παιδιά από τη σεξουαλική βία

Σιέρα Λεόνε: Καθολικοί ηγέτες και μοναχές διασώζουν παιδιά από τη σεξουαλική βία

Μέγεθος Κειμένου-+=

Το Don Bosco Fambul είναι μια οργάνωση παιδικής πρόνοιας στο Freetown, που διευθύνεται από τους Σαλεσιανούς του Don Bosco, η οποία λειτουργεί ένα καταφύγιο για ανηλίκους που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και εμπορία ανθρώπων.

Καθολικοί ηγέτες έχουν σώσει χιλιάδες παιδιά και νεαρά κορίτσια από τη σεξουαλική κακοποίηση, τους έχουν δώσει καθοδήγηση και συμβουλές και αργότερα τα βοήθησαν να δικαιωθούν και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Καθολικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και θρησκευτικές εκκλησίες γυναικών και ανδρών στην Καθολική Εκκλησία συνεργάζονται με την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για τη διάσωση αυτών των ανήλικων κοριτσιών και αγοριών. Στη συνέχεια στεγάζονται στο Don Bosco Fambul, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 και φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από 200 παιδιά.

Το παράκτιο έθνος της Δυτικής Αφρικής με περισσότερους από 8 εκατομμύρια κατοίκους έχει υψηλό ποσοστό έμφυλης βίας, ειδικά σωματικής και σεξουαλικής βίας, όπου περίπου το 62% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών λέγεται ότι έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, σύμφωνα με τη δημογραφική έρευνα υγείας της Σιέρα Λεόνε. Το 2020, για παράδειγμα, η ετήσια έκθεση στατιστικών εγκλημάτων της αστυνομίας της Σιέρα Λεόνε κατέγραψε 12.830 περιπτώσεις βίας λόγω φύλου: 9.600 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, 3.091 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας προς παιδιά και 139 περιπτώσεις βιασμού. Ωστόσο, ακτιβιστές είπαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα υψηλότερος, καθώς πολλά κρούσματα δεν αναφέρονται ποτέ από ντροπή και φόβο.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο πρόεδρος Julius Maada Bio κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για βιασμό και σεξουαλική βία και αργότερα τροποποίησε τους νόμους της χώρας για σεξουαλικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της ισόβιας κάθειρξης για όσους καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων. Ωστόσο, οι καθολικοί ηγέτες αποκάλυψαν ότι η βία συνέχισε να ευδοκιμεί χρόνια αφότου ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη σεξουαλική βία και τη βία με βάση το φύλο.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι ο υψηλός αριθμός σεξουαλικών κακοποιήσεων στη Σιέρα Λεόνε συνδέεται με την ανισότητα των φύλων. Στη Σιέρα Λεόνε, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερης θέσης με περιορισμένα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής. Η οργάνωση σημειώνει επίσης ότι η έλλειψη πίστης στο δικαστικό σύστημα και η φτώχεια συμβάλλουν στη σεξουαλική κακοποίηση. Επιπλέον, η βία συνεχίζει να ευδοκιμεί λόγω του φόβου για τα κοινωνικά ταμπού που είναι ενάντια στη δημόσια ομιλία για βιασμό και άλλη σεξουαλική βία.

Η αδελφή Onyinyechukwu Ezejesi, μέλος του ιεραποστολικού τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ροδαρίου, είπε ότι η κοινότητά της περιοδεύει σε χωριά, σχολεία, αγορές και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις κάθε εβδομάδα για να ευαισθητοποιήσει και να τονίσει ότι η σεξουαλική βία και η βία λόγω φύλου δεν έχουν θέση στην κοινωνία . Η μοναχή αποκάλυψε ότι η εκστρατεία τους είχε σημαντικό αντίκτυπο καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πλέον σε θέση να κατανοήσουν τους υπάρχοντες νόμους για τη σεξουαλική βία και σε ποιους μπορούν να απευθυνθούν όταν ζητούν βοήθεια. “Η εκκλησία μας συνεργάζεται με τον Don Bosco Fambul, που μας επιτρέπει να κρατάμε όσους διασώθηκαν στο καταφύγιό τους για δύο εβδομάδες. Τα κορίτσια αργότερα εγγράφονται σε άλλα ιδρύματα για να εκπαιδευτούν σε πρακτικές δεξιότητες όπως η μαγειρική και η ραπτική, μεταξύ άλλων, για να τα βοηθήσουμε νοιάζονται για τον εαυτό τους”.

Οι Καθολικοί ηγέτες υποθέτουν επίσης ότι η σεξουαλική βία και η βία με βάση το φύλο αποδίδεται κυρίως στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της χώρας το 1991-2002 που σκότωσε περίπου 70.000 ανθρώπους και εκτόπισε περίπου 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους – περισσότερο από τον μισό πληθυσμό εκείνη την εποχή. Μια έκθεση του 2002, η οποία εκπονήθηκε με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, υπολόγιζε ότι, εκείνη την εποχή, περισσότερα από 200.000 κορίτσια και γυναίκες στη Σιέρα Λεόνε μπορεί να είχαν επηρεαστεί από τη σεξουαλική βία.

Ο π. Ο Sergej Goman, διευθυντής του Don Bosco Fambul, είπε ότι η οργάνωσή του είχε επενδύσει σε υπηρεσίες εκπαίδευσης πρόληψης σε σχολεία, οικογένειες, εκκλησίες και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις για να εκπαιδεύσει τις γυναίκες και τα κορίτσια σχετικά με το πώς να εντοπίζουν πιθανούς βιαστές, πού να αναφέρουν περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και πού να βρίσκουν καταφύγιο. «Ως εκκλησία, έχουμε αναλάβει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια προστατεύονται από βιασμό, σεξουαλική βία ή οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης», δήλωσε ο Goman, μέλος των Σαλεσιανών του Don Bosco στη Σιέρα Λεόνε.

Η Kumba Emmanuella Gando, κοινωνική σύμβουλος στην Caritas Sierra Leone , είπε ότι η σεξουαλική βία και η βία λόγω φύλου συχνά αφήνει κορίτσια και γυναίκες με δια βίου συναισθηματική δυσφορία, καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας και κακή αναπαραγωγική υγεία. Είπε ότι πολλές γυναίκες και κορίτσια διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο να αποκτήσουν HIV. Κάποιες μένουν έγκυες, το όνειρό τους για εκπαίδευση φαίνεται να γκρεμίζεται και, στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσαν να αυτοκτονήσουν, προσέθεσε. Σημείωσε επίσης ότι οι επιζώντες βιασμού και σεξουαλικής βίας στη Σιέρα Λεόνε αντιμετωπίζουν επίσης πολυάριθμες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης από την κοινότητα και την οικογένεια να εγκαταλείψουν την υπόθεσή τους, την απροθυμία της αστυνομίας και των δικαστικών υπαλλήλων να βοηθήσουν, την ανεπαρκή νομική βοήθεια και τις απειλές από τους δράστες. Είπε ότι, μαζί με άλλους συμβούλους, επισκέπτονται τον Don Bosco Fambul τρεις φορές το μήνα για να παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για κακοποιημένα παιδιά και τις οικογένειές τους. Με τη βοήθεια της αστυνομίας, πηγαίνουν στα σπίτια και στα χωριά ή στους δρόμους όσων αντιμετωπίζουν σεξουαλική βία και τους σώζουν μεταφέροντάς τους στο καταφύγιο στο Don Bosco Fambul. Δέχονται επίσης κλήσεις από άτομα που αναφέρουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και μπορούν να παρακολουθήσουν και να σώζουν τα θύματα, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

Η αστυνομία επαίνεσε τους καθολικούς ηγέτες για την προστασία, τη διάσωση και τη βοήθεια των επιζώντων της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω φύλου. “Από τότε που ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Μπορέσαμε να συλλάβουμε και να κατηγορήσουμε τους δράστες και οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης έχουν μειωθεί”, δήλωσε ο Alieu Jalloh, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Waterloo.

Πηγή: https://www.globalsistersreport.org/