Διαδικτυακή έκδοση της κοινότητας των Ιησουιτών στην Ελλάδα / ISSN 2945-1736

ΕΙΔΗΣΕΙΣΤο καθεστώς του Ντανιέλ Ορτέγκα ανέπτυξε μεγάλη επιχείρηση με χιλιάδες αστυνομικούς για...

Το καθεστώς του Ντανιέλ Ορτέγκα ανέπτυξε μεγάλη επιχείρηση με χιλιάδες αστυνομικούς για να αποτρέψει τις πομπές της Μεγάλης Εβδομάδας

Το καθεστώς του Ντανιέλ Ορτέγκα ανέπτυξε μεγάλη επιχείρηση με χιλιάδες αστυνομικούς για να αποτρέψει τις πομπές της Μεγάλης Εβδομάδας

Μέγεθος Κειμένου-+=

Περίπου τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν γύρω από τους καθολικούς ναούς στη Νικαράγουα αυτό το Πάσχα για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή θρησκευτικών λιτανειών στους δρόμους, ενώ το καθεστώς προωθεί τις δραστηριότητες ως “λαϊκές παραδόσεις” μέσω του Ινστιτούτου Τουρισμού, της Αστυνομίας και των γραφείων των δημάρχων των δήμων.

Περίπου 400 ενορίες στη χώρα έλαβαν ειδοποιήσεις της αστυνομίας που τους απαγόρευαν να βγουν στους δρόμους για τις παραδοσιακές θρησκευτικές λιτανείες της Μεγάλης Εβδομάδας, σύμφωνα με τη δικηγόρο Martha Patricia Molina, η οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια ερευνώντας και αποκαλύπτοντας τις διώξεις της Καθολικής Εκκλησίας στη Νικαράγουα.

Η ανάπτυξη της αστυνομίας υπολογίστηκε από τη Molina σύμφωνα με τον αριθμό των αστυνομικών που αναφέρθηκαν σε κάθε κοινότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τη Molina, περίπου 4800 θρησκευτικές δραστηριότητες που παραδοσιακά λάμβαναν χώρα στους δρόμους των πόλεων δεν πραγματοποιούνται φέτος, ενώ ορισμένες ενορίες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τους εορτασμούς τους μέσα ή γύρω από εκκλησίες, όπου τους επιτρέπεται ακόμη να διεξάγουν δραστηριότητες.

Η ερευνήτρια αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις της αστυνομίας που έλαβαν οι ιερείς δεν εξηγούν τους λόγους των απαγορεύσεων και απλώς εκφράζουν τη “μη έγκριση” των εκδηλώσεων με τον τρόπο που παραδοσιακά πραγματοποιούνταν.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου, Κυριακή των Βαΐων κατά τον καθολικό εορτασμό, αυξήθηκε η παρακολούθηση των εκκλησιών από την αστυνομία και τους παραστρατιωτικούς. “Υπήρχαν τουλάχιστον δύο αστυνομικοί σε κάθε εκκλησία και σε ορισμένες εκκλησίες έφτασαν αρκετές περιπολίες με πράκτορες των Ειδικών Επιχειρήσεων”, λέει η Molina, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να εκφοβίσει τους ενορίτες με την παρουσία της και με τη λήψη φωτογραφιών.

Το καθεστώς του Ντανιέλ Ορτέγκα διατηρεί μια επίθεση κατά της Καθολικής Εκκλησίας στη Νικαράγουα, η οποία, από τον Απρίλιο του 2018, όταν πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών, μέχρι τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, κατέγραψε 812 επιθέσεις, σύμφωνα με την καταγραφή που τηρεί η δικηγόρος Martha Patricia Molina στην έκθεσή της “Μια διωκόμενη εκκλησία”. Οι επιθέσεις αυτές περιλαμβάνουν φυλακίσεις, σωματικές επιθέσεις, απελάσεις από τη χώρα, βεβηλώσεις θρησκευτικών τελετών και συμβόλων και εξορίες ιερέων, λαϊκών, επισκόπων και μοναχών, μεταξύ άλλων.

Πέρυσι, το καθεστώς αποφάσισε να απαγορεύσει τους εορτασμούς της Μεγάλης Εβδομάδας στους δρόμους και κατά τη διάρκεια του Απριλίου φυλάκισε τουλάχιστον 13 άτομα που συνδέονταν με παραδοσιακούς θρησκευτικούς εορτασμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου που έκανε ρεπορτάζ για τα γεγονότα.

Ο δημοσιογράφος Victor Ticay συνελήφθη στις 6 Απριλίου 2023, μία ημέρα μετά το ρεπορτάζ για μια θρησκευτική πομπή στη Nandaime της Γρανάδας, και στις 17 Αυγούστου του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για τα φερόμενα ως εγκλήματα της “διασποράς ψευδών ειδήσεων” και της “προδοσίας”.

Παρά την εκφοβιστική παρουσία της αστυνομίας, οι ενορίτες συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες και πραγματοποίησαν κάποιες δραστηριότητες μέσα και γύρω από τις εκκλησίες. Ενώ αυτά συμβαίνουν στις εκκλησίες, το καθεστώς της Νικαράγουας έχει βαλθεί να εφαρμόσει ένα ημερολόγιο δραστηριοτήτων με την ετικέτα των “λαϊκών παραδόσεων” μέσω της αστυνομίας, των δήμων της χώρας και του Ινστιτούτου Τουρισμού της Νικαράγουας (Intur).

“Η καλή κυβέρνηση της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας, μέσω του Ινστιτούτου Τουρισμού της Νικαράγουας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στη Νικαράγουα, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους 2024, θα αναπτύξει μια σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων για την προώθηση του πολιτισμού, των παραδόσεων, της γαστρονομίας και των διαφόρων τουριστικών προορισμών της χώρας των λιμνών και των ηφαιστείων, που μας καθιστούν μοναδικούς και πρωτότυπους”, διακήρυξε το Intur κατά την ανακοίνωση της “στρατηγικής της για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στη Νικαράγουα”.

Η Martha Patricia Molina διαβεβαίωσε ότι, ομοίως, “τα γραφεία των δημάρχων καλούν σε θρησκευτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς την άδεια και τη συμμετοχή της Καθολικής Εκκλησίας”.

Η Ροζάριο Μουρίγιο, σύζυγος του Ντανιέλ Ορτέγα και αντιπρόεδρος της χώρας, υπογράμμισε ωστόσο τους εορτασμούς αυτής της εβδομάδας, χωρίς να αναφερθεί στις απαγορεύσεις της αστυνομίας για τις θρησκευτικές πομπές.

“Η Νικαράγουα μας είναι γεμάτη πίστη, γεμάτη αφοσίωση, γνήσια αφοσίωση, η Νικαράγουα μας ζει αυτή τη μεγάλη εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως έχουμε συνηθίσει, με πλήρεις παραδόσεις, παραδόσεις που φέρουν την αφοσίωση ενός χριστιανικού λαού, χριστιανικών, σοσιαλιστικών, υποστηρικτικών οικογενειών, οικογενειών που αγαπούν τους γείτονές τους και που πιστεύουν και δημιουργούν το κοινό καλό”, δήλωσε η Μουρίγιο τη Δευτέρα 25 Μαρτίου σε ραδιοφωνικό διάγγελμά της.

Και όπως συνηθίζει, αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του σε όσους αντιτίθενται στο καθεστώς του. “Ζώντας με αγάπη, διώχνοντας το μίσος, διώχνοντας τόσους πολλούς κακοποιούς… Θα υπάρξουν εκείνοι που δεν βαριούνται να είναι κακοί και να μιλούν και να δραστηριοποιούνται κατά της ειρήνης, θα υπάρξουν εκείνοι που δεν βαριούνται, αλλά, γενικά, όταν βλέπουμε μια ανθρώπινη κοινότητα να πλήττεται από το μίσος, να πληγώνεται από το μίσος, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος, ότι ο δρόμος είναι ο δρόμος του Ιησού Χριστού: αγάπη για τον πλησίον μας, αγάπη ο ένας για τον άλλον, αδελφοσύνη και ζωή με αξιοπρέπεια”.

Πηγή: https://www.infobae.com/